• Deskundig advies
  • Uitgebreid leveringsprogramma
  • Ervaring sinds 2002
  • info@exaro.nl
  • 035 - 694 50 04
  • Deskundig advies
  • Uitgebreid leveringsprogramma
  • Ervaring sinds 2002
  • info@exaro.nl
  • 035 - 694 50 04

Maatwerk wijnvitrine, waaraan moet je denken?

Wijnvitrine bouwen, advies over constructie en koeling.

Een wijnvitrine met allemaal of meerdere glaswanden geeft een sfeer van elegantie aan elke woning. In een wijnvitrine, of het nu een wijnopslag onder een trap is of een afgeschermd deel van een kamer, kan men een bescheiden wijnverzameling opslaan en laten rijpen. Hij kan ook honderden soorten wijn bevatten en tot twee aparte temperatuurzones hebben, voor langdurige opslag en om uit te serveren. Een wijnvitrine kan worden gebruikt om een ruimte af te bakenen en voegt een krachtig statement toe aan elke ruimte, ongeacht de grootte en functie. Hoewel het creëren van een adembenemende wijnvitrine opwindend is, is het essentieel dat het eindresultaat in staat is om de ideale bewaaromstandigheden voor je wijn te handhaven. Het is van groot belang om rekening te houden met verschillende overwegingen en technische vereisten om een optimaal resultaat te bereiken, vooral indien er veel glas wordt gebruikt. Men wil immers de kwaliteiten van een goede wijnkelder evenaren.

Klimaatbeheersing is vereist

De meeste wijnliefhebbers weten minstens dat ze hun wijncollectie in een relatief koele omgeving moeten bewaren. Sommigen van hen zullen overwegen om een standaard airconditioning toe te passen om de temperatuur laag te houden. Dergelijke systemen zijn echter ontworpen om mensen koel en comfortabel te houden rond de 22 graden Celsius en zijn niet geschikt voor het koelen van een wijncollectie. Wijn ontwikkelt zich optimaal bij een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 70% en een temperatuur van 10 tot 14 graden Celsius.

Temperatuurschommelingen verouderen wijn voortijdig en veroorzaken a-typische ontwikkeling ervan. Wanneer de temperatuur in een fles stijgt, zet de wijn uit en veroorzaakt overdruk in de fles. Het aroma van de wijn lekt langzaam door de kurk, wat de kwaliteit in gevaar brengt. Bij dalende temperaturen ontstaat er onderdruk in de wijnfles en stroomt er lucht van buitenaf de fles in. Dit tast de smaak en het aroma aan.

Ook de luchtvochtigheid is een kritische factor bij het opleggen van wijnen. Luchtvochtigheidsniveaus boven de 70% kunnen schimmel veroorzaken en etiketten en lijm aantasten. Niveaus onder de 50% kunnen kurken uitdrogen en wijn verloren laten gaan.

Het waarborgen van optimale bewaaromstandigheden hangt af van twee kritische factoren: een juiste constructie en een geschikte koelunit, wat in wijnvitrines veel ingewikkelder kan zijn dan in traditionele wijnkelders of wijnkamers.

Overwegingen inzake de constructie

Een traditionele wijnkelder begint met een dampremmende laag en isolatie rondom, om vocht en de invloed van de omgevingstemperatuur te weren. De genoemde materialen zijn in een glazen wijnvitrine niet of in beperkte mate toepasbaar. Dubbel- of driedubbelglas en een hermetisch sluitende deur daarentegen zijn een stap in de goede richting, om een luchtdichte ruimte te creëren. De eventuele isolatie van de vloer en het plafond zullen de omstandigheden in de wijnvitrine nog verder verbeteren.

Vermijd warmtebronnen en UV-licht

Een veelgemaakte fout is het plaatsen van een warmtebron in een wijnvitrine. Dit dient vermeden te worden omdat het een negatieve invloed heeft op de thermische stabiliteit in je wijnvitrine, hetgeen schade kan toebrengen aan wijn. Een andere veelgemaakte fout is de toepassing van lichtbronnen die UV-licht uitstralen. UV-licht tast je wijn aan. Kies voor UV-vrije lichtbronnen.

Wijnvitrine maatwerk onder trap met Thermocold koelsysteem.

Bepaal het ideale klimaatsysteem

De eerste stap bij het bepalen van het meest geschikte koelsysteem is het berekenen van de warmtelast van de beoogde wijnvitrine. Het berekenen van de warmtelast is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het volume van de ruimte, de omgevingstemperaturen, de mate van blootstelling aan zonlicht en kunstlicht. Dit zijn factoren die een sterke invloed hebben wanneer de meeste of alle wanden van glas zijn. Een ruimte waar veel zonlicht naar binnenvalt vereist een oplossing met een hogere koelcapaciteit dan een ruimte van dezelfde grootte zonder inval van zon- of kunstlicht. Een andere factor om rekening mee te houden is het aantal deurbewegingen. Glazen wijnbewaarruimtes in restaurants worden waarschijnlijk meerdere keren per dag geopend. Voor deze toepassing is een robuuster koelsysteem vereist dan voor een wijnvitrine thuis.

Uitdagingen ten aanzien van het koelsysteem

Een ruimte met veel of allemaal glazen wanden beperkt het type koelunit dat men kan kiezen en vereist meer vindingrijkheid om de koeltechnische installatie en componenten te verbergen.

Het is een hele uitdaging om warmte af te voeren in volledig glazen wijnvitrines en wijnkamers. De aannemer of koeltechnieker moet mogelijk luchtkanalen aansluiten en netjes wegwerken. Een andere optie is het vinden van een systeem dat geen luchtkanalen vereist. Het voornaamste is dat een koelsysteem zo onzichtbaar mogelijk is. Men wil immers het aanzicht niet verpesten.

Wijnvitrine koeling plafond

Geschikte klimaatinstallaties voor een wijnvitrine

Wijnvitrines met glas rondom kunnen het beste worden gekoeld met een systeem dat in het plafond wordt aangebracht. Wanneer een wijnvitrine is gepositioneerd tegen één of meerdere muren dan kan je ook kiezen voor een systeem dat in of achter een wand kan worden geplaatst. Onderstaand wordt hierop dieper ingegaan.

Monoblock plafondsystemen

Een monoblock plafondsysteem, zoals de Winemaster ARM15, wordt in een (verlaagd) plafond aangebracht. Boven het plafond wordt de warmte afgevoerd, al dan niet via gekoppelde luchtkanalen. In een monoblock koelsysteem zitten alle koeltechnische onderdelen in één behuizing.

Split-unit plafondsystemen

De koeleenheid van split-unit klimaatsystemen, zoals de Winemaster SP40CA en de Winemaster SP40CE, wordt in een (verlaagd) plafond aangebracht. Aan de onderkant van de plafondeenheid wordt koude lucht uitgeblazen. De warmteafvoer vindt plaats via de buiteneenheid, welke elders (eventueel zelfs buiten) wordt gemonteerd. Split-unit klimaatsystemen bestaan uit een koeleenheid en een separate condensoreenheid, welke met behulp van dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden.

Split-unit systemen met luchtkanalen

De koeleenheid van split-unit klimaatsystemen met luchtkanalen, zoals de Winemaster SP40DU, wordt uit het zicht gemonteerd. Boven het plafond of achter een muur. Op deze koeleenheid worden twee luchtkanalen aangesloten. Deze luchtkanalen komen allebei in de wijnvitrine uit. Dit kan in een muur van de vitrine zijn maar ook in het plafond. Je ziet enkel twee roosters zitten in de wijnvitrine. De warmteafvoer vindt plaats via de buiteneenheid, welke elders (eventueel zelfs buiten) wordt gemonteerd. Split-unit klimaatsystemen bestaan uit een koeleenheid en een separate condensoreenheid, welke met behulp van dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Dit klimaatsysteem biedt talloze discrete mogelijkheden.

Wijnvitrine koeling luchtkanalen
Wijnvitrine koeling wand monoblock

Monoblock wandsystemen

Een monoblock wandsysteem, zoals de Winemaster C25 of de Thermocold EC10VIN, wordt door een wand heen aangebracht. Aan de kant van de wijnvitrine wordt koude lucht uitgeblazen. De onttrokken warmte wordt aan de achterkant van het apparaat uitgestoten, buiten de vitrine dus. De Thermocold EC10VIN kan op diverse manieren worden gemonteerd, hierdoor wordt de achterzijde van het apparaat op discreet wijze aan het zicht onttrokken. In een monoblock koelsysteem zitten alle koeltechnische onderdelen in één behuizing, de montage ervan is over het algemeen heel eenvoudig.

Monoblock wandsystemen met luchtkanalen

Een monoblock wandsysteem met luchtkanalen, zoals de Winemaster OUT25, wordt achter een van de wanden van de wijnvitrine geplaatst. Op deze koeleenheid worden twee luchtkanalen aangesloten. Deze luchtkanalen komen allebei direct in de wijnvitrine uit. Je ziet enkel twee roosters zitten in een wand van de wijnvitrine. De warmteafvoer vindt plaats buiten de vitrine. In een monoblock koelsysteem zitten alle koeltechnische onderdelen in één behuizing, de montage ervan is over het algemeen heel eenvoudig.

Naast de genoemde systemen zijn er nog meer mogelijkheden, informeer hier gerust naar.

Slotopmerking

Een maatwerk wijnvitrine biedt een stijlvolle en moderne manier om wijn op te slaan en te laten rijpen. Denk in de concept- en ontwerpfase al goed na over alle facetten en verlies vooral niet uit het oog dat een klimaatsysteem een keiharde noodzaak is. Zonder een geschikt koelsysteem doe je jezelf enorm tekort. Exaro biedt passende koelsystemen aan van meerdere gerenommeerde producenten.

Betrek ons tijdig bij je project. Dan kan je erop kunnen vertrouwen dat jouw prachtige vitrine je dierbare wijncollectie jarenlang adequaat zal beschermen.


Laatst gewijzigd : 19-11-2023

Auteur : Bert van Viegen