Een wijnvitrine met allemaal of meerdere glaswanden geeft een sfeer van elegantie aan elke woning. In een wijnvitrine, of het nu een wijnopslag onder een trap is of een afgeschermd deel van een kamer, kan men een bescheiden wijnverzameling opslaan en laten rijpen. Hij kan ook honderden soorten wijn bevatten en tot twee aparte temperatuurzones hebben, voor langdurige opslag en om uit te serveren. Een wijnvitrine kan worden gebruikt om een ruimte af te bakenen en voegt een krachtig statement toe aan elke ruimte, ongeacht de grootte en functie. Hoewel het creëren van een adembenemende wijnvitrine opwindend is, is het essentieel dat het eindresultaat in staat is om de ideale bewaaromstandigheden voor je wijn te handhaven. Het is van groot belang om rekening te houden met verschillende overwegingen en technische vereisten om een optimaal resultaat te bereiken, vooral indien er veel glas wordt gebruikt. Men wil immers de kwaliteiten van een goede wijnkelder evenaren.
Klimaatbeheersing is vereist
De meeste wijnliefhebbers weten minstens dat ze hun wijncollectie in een relatief koele omgeving moeten bewaren. Sommigen van hen zullen overwegen om een standaard airconditioning toe te passen om de temperatuur laag te houden. Dergelijke systemen zijn echter ontworpen om mensen koel en comfortabel te houden rond de 22 graden Celsius en zijn niet geschikt voor het koelen van een wijncollectie. Wijn ontwikkelt zich optimaal bij een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 70% en een temperatuur van 10 tot 14 graden Celsius.