• Deskundig advies
 • Uitgebreid leveringsprogramma
 • Ervaring sinds 2002
 • info@exaro.nl
 • 035 - 694 50 04
 • Deskundig advies
 • Uitgebreid leveringsprogramma
 • Ervaring sinds 2002
 • info@exaro.nl
 • 035 - 694 50 04

Wijnrekken

NOVO-BLOC, stapelbaar stenen wijnrek. Gunstig geprijsd. Tot 14 flessen wijn per wijnreksteen.

CLASSIC XL, modulair stenen wijnrek. Tot 25 flessen per vak. Onder te verdelen met uitneembare schappen.

BODEGA, stapelbaar stenen wijnrek. Redelijk gunstig geprijsd. Tot 24 wijnflessen per module.

LES, voordelige en stevige modulaire metalen wijnrekken. Breed inzetbaar en aan elkaar te koppelen.

AIV, topklasse zwart metalen modulair wijnrek. Relatief gunstig geprijsd en heel veelzijdig.

ARCO, stapelbaar stenen wijnrek met elegante boogjes. Per nis passen er maximaal 12 wijnflessen in.

VINICASE, zeer veelzijdig modulair stenen wijnrek met hoge opslagcapaciteit vanwege dubbeldiepe nissen.

OAKZZ, degelijke massief eiken wijnrekken voor; 42 tot 322 flessen per wijnrek. Op meerdere manieren te configureren.

ELEGANCE, prachtig afgewerkt veelzijdig modulair stenen wijnrek, hoge opslagcapaciteit door dubbeldiepe nissen.

LNM, hoogglans verchroomde metalen wijnrekken. Koppelbaar tot een groot wijnrek.

M-RACK, stapelbaar metalen wijnrek voor wijnkisten. Gunstig geprijsd en onderling koppelbaar.

OAKZZ CASE RACK, modulair eiken wijnrek voor wijnkisten. Warme uitstraling, stapelbaar en koppelbaar.

ESCALA, modulair houten wijnrek. Laat je fantasie de vrije loop. Talloze modules en enig maatwerk is mogelijk.

BLACKBLOCK, horizontaal en verticaal stapelbaar stenen wijnrek. Zwart van kleur. Tot 12 flessen wijn per nis.

RAXXY, zeer stevig zwart metalen wijnrek met houten accenten en meerdere opties. Enig maatwerk mogelijk.

KERA, stapelbaar terracotta wijnrekstenen voor 6 flessen per blok. Iedere fles is direct te pakken.

RUSTIQUE, karakteristiek modulair stenen wijnrek met tufstenen elementen. De wijnflessen rusten in een zandbedje.

WINESAFE, stapelbaar en afsluitbaar zwart metalen wijnrek. Ideaal voor gebruik in een gedeelde wijnkelder.

BOGEN, stapelbaar stenen wijnrek. Dankzij het gekromde oplegvlak kunnen de flessen niet gaan rollen.

ENOLINE, modulair zeer degelijk RVS wijnrek. Koppelbaar en uit te breiden met rekken voor andere goederen.

PLAN / PLUS, modulair stalen wijnrek voor aan de muur. Hoge capaciteit per vierkante meter wandoppervlakte.

BLACKRACK, zwart modulair stenen wijnrek. Enig maatwerk en personalisatie is mogelijk met dit rek,

WELLE, stapelbaar stenen wijnrek met groeven in oplegvlak, waardoor flessen wijn niet gaan rollen.

Het kiezen van het ideale wijnrek

Een wijnrek kiezen dat is grotendeels een persoonlijke kwestie. Je moet voor jezelf duidelijk hebben welke eigenschappen het voor jou perfecte wijnrek beslist moet hebben. Denk hierbij aan of het een basaal klein wijnrek of een groot en veelzijdig wijnrek moet zijn. Veel hangt ook af van waar je wijnrek komt te staan. In je woonkamer wil je liever een oogverblindend design wijnrek. In je wijnkelder zal de nadruk eerder liggen op een praktisch en stabiel wijnrek dat bestand is tegen de omstandigheden in een wijnkelder en het veilig opleggen van je wijncollectie mogelijk maakt. Voor een wijnrek dat gebruikt gaat worden in een gekoelde wijnkamer of een stijlvolle glazen wijnvitrine gelden weer andere criteria. Daarin gaat de voorkeur waarschijnlijk uit naar een mooi wijnrek maar ook een praktisch wijnrek met talloze opties en mogelijkheden.

Hoe dan ook, over smaak en voorkeuren valt te twisten, daarom bieden wij wijnrekken aan in diverse stijlen en materialen. We lichten een en ander onderstaand verder toe.

Basisvereisten aan wijnrekken

Afgezien van persoonlijk esthetische en praktische vereisten moeten wijnrekken voldoen aan een aantal basisvereisten. Een goed wijnrek biedt een stabiele en veilige plek, wijnflessen mogen niet gaan rollen en moeten worden beschermd tegen trillingen. Wijnflessen moeten horizontaal in een wijnrek kunnen worden bewaard, dit is noodzakelijk om de kurken in optimale conditie te houden. De hals van de wijnfles moet helemaal met wijn gevuld zijn. Eventueel mogen wijnflessen onder een flauwe hoek worden gepresenteerd, zolang de halzen van de wijnflessen maar geheel gevuld blijven met wijn. Tot slot is het ook wenselijk dat een wijnrek de wijnflessen afschermt tegen licht. Wijn is namelijk gevoelig voor UV-straling.

Hoe groot moet je wijnrek zijn?

Een wijnrek dat in je woonkamer of keuken komt te staan moet zeker niet al te groot zijn, simpelweg omdat de bewaaromstandigheden daar veel te ongunstig zijn. Maximaal 30 - 50 flessen is een aardige richtlijn voor de gemiddelde wijnliefhebber.

Hoe groot een wijnrek voor in de wijnkelder of wijnkamer moet zijn, is heel lastig te beantwoorden. De ene wijnliefhebber wil zijn kelder tot de nok toe vol kunnen leggen, terwijl anderen kiezen voor een kleiner en flexibel in te delen wijnrek, waarin een voorraad netjes geordend kan worden bewaard. Onze ervaren medewerkers helpen graag bij het maken van de juiste keuzes.

Stenen wijnrekken

Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer het enige criterium een optimaal bewaarmilieu voor uw wijn is dan is de keus heel eenvoudig. Kies een stenen wijnrek, dat heeft legio voordelen. Een wijnrek van steen heeft in alle gevallen een gunstige invloed op de omstandigheden in een wijnkelder. Een wijnrek van steen beschermt tegen trillingen en stabiliseert de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het biedt een veilige opslagplaats en een goede bescherming tegen licht. Met een stenen wijnrek kan men van een kelder met redelijke omstandigheden een kelder met uitstekende omstandigheden maken, eventueel zelfs zonder te klimatiseren of te isoleren. Een ander groot voordeel van een stenen wijnrek is de hoge opslagcapaciteit.

Het summum op het gebied van stenen wijnrekken zijn Elegance en Vinicase, deze wijnrekken bieden een zeer hoge opslagcapaciteit per strekkende meter. Het Elegance wijnrek is zeer fraai afgewerkt en met het Vinicase wijnrek kan naar hartelust worden gevarieerd qua opbouw en onderverdeling van de nissen.

Een stenen wijnrek hoeft niet duur te zijn. Voor wie op zoek is naar een klein stenen wijnrek tegen een gunstige prijs is het beste af met de Bodega wijnrekken of het NOVO-bloc wijnrek. Een bijkomend voordeel van deze wijnrekken is dat ze eenvoudig en snel zelf zijn te plaatsen.

Houten wijnrekken

Een houten wijnrek draagt maar zelden in positieve zin bij aan de bewaaromstandigheden voor flessen wijn. Het sterke punt van hout is dat er talloze basismodules leverbaar zijn en er enig maatwerk mogelijk is. Je kunt er een zeer stijlvolle wijnkelder of wijnkamer, met een warme uitstraling, mee inrichten. Sommige houten wijnrekken ventileren goed. Wanneer men absoluut een houten wijnrek wil dan is isolatie en klimatisering, indien men onder optimale omstandigheden zijn wijn wil kunnen bewaren, vrijwel altijd noodzakelijk. Ons favoriete houten wijnrek is het, uit Spanje afkomstige, ESCALA. Hiermee is volop te variëren. Zo zijn er wijnrekmodules voor wijnkisten en uitschuifbare schappen leverbaar, ook voor magnums zijn er wijnrekken leverbaar. Andere favorieten van ons zijn de OAKZZ eiken wijnrekken uit Frankrijk. Hiernaast kunnen we talloze andere houten wijnrekken leveren, in uiteenlopende stijlen. Deze staan niet op onze site, aarzel echter niet om hiernaar te informeren.

Metalen wijnrekken

Wijnrekken van staal hebben 3 grote voordelen, de ventilatie is optimaal, iedere fles is eventueel direct te pakken en men kan zéér voordelig uit zijn. Dit laatste is mogelijk met LES, een voordelig wijnrek. LES toont overduidelijk aan dat een voordelig wijnrek een ook kwalitatief hoogwaardig wijnrek kan zijn. Een nadeel van een metalen wijnrek kan de geringe opslagcapaciteit per strekkende meter zijn. Dit geldt niet voor de superieure AIV wijnrekken. Daarmee kan je een wijnrek met een indrukwekkende capaciteit samenstellen. Metalen wijnrekken dragen verder niet bij aan het verbeteren of stabiliseren van de omstandigheden in de wijnkelder, isolatie en klimatisering zullen vaak noodzakelijk zijn.

Het absolute summum op het gebied van metalen wijnrekken dat zijn de modulaire zwart metalen wijnrekken van het Franse fabricaat AIV. Dit wijnrek is op talloze manieren samen te stellen en uit te rusten met; verlichting, uitschuifbare leggers, kistenleggers, houten accenten, expositieleggers en ga zo maar door.

Algemene tips

 • Kies, voor toepassing in je wijnkelder of wijnkamer, wijnrekken die in een goede verhouding tot je lichaamslengte staan. Wil of kan je geen opstapje gebruiken dan is een wijnrek idealiter 30 tot 50 cm. hoger dan jijzelf lang bent.
 • Wil je flessen onder een hoek presenteren, zodat de etiketten goed zichtbaar zijn, pas de daarvoor geschikte expositieleggers op z'n hoogst toe tot je eigen borsthoogte.
 • Indien je uitschuifbare leggers in je wijnrek wilt gaan gebruiken, pas deze dan op z'n hoogst toe tot je eigen kinhoogte. Dit geldt over het algemeen ook voor uitschuifbare leggers voor wijnkisten.
 • Voorkom dat flessen kunnen gaan rollen. Wanneer je een wijnrek gaat gebruiken met brede, gladde en vlakke oplegvlakken, tref dan maatregelen om te voorkomen dat je wijnflessen gaan rollen en uit het rek vallen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van driehoekige kleine plankjes of met een ouderwetse metalen boekensteun.
 • Ga je een groot wijnrek gebruiken, kies dan een wijnrek waarin je wijncollectie op een flexibele en georganiseerde wijze kan worden bewaard. Zorg voor vakken met verschillende capaciteiten, afgestemd op de gemiddelde partijgrootte van de verschillende wijnen die je aanschaft.