• Deskundig advies
  • Uitgebreid leveringsprogramma
  • Ervaring sinds 2002
  • info@exaro.nl
  • 035 - 694 50 04
  • Deskundig advies
  • Uitgebreid leveringsprogramma
  • Ervaring sinds 2002
  • info@exaro.nl
  • 035 - 694 50 04

Gekoelde wijnkelder onder trap, hoe doe je dat?

Wijnopslag wijnkelder onder trap, met koeling.

Droom jij van een eigen, perfect geconditioneerde, wijnkelder maar denk je daarvoor niet voldoende ruimte in huis te hebben?

Er is meer mogelijk dan je denkt, bijvoorbeeld in een onbenut deel van een kamer of onder een trap. Op deze laatste mogelijkheid ga ik op deze pagina verder in.

Het creëren van een afgesloten ruimte onder een trap en daarin mooie wijnrekken plaatsen is vrij eenvoudig. De ideale bewaaromstandigheden realiseren is minder eenvoudig. Met vrijwel geen enkel klimaatsysteem is dit te doen. De gangbare systemen zijn simpelweg te groot om in de beschikbare ruimte toe te passen.

Gelukkig is er toch een mogelijkheid met behulp van een ingenieus Noors klimaatsysteem, dat op diverse vernuftige manieren is in te bouwen.

Stapsgewijs leg ik in hoofdlijnen uit hoe de ruimte op de foto is gerealiseerd.

Op de foto zie je een hermetisch afgesloten en gekoelde ruimte, een soort wijnvitrine / wijnkelder, onder een trap, achter een glaswand met dubbel glas. Het ondiepe koelsysteem is in een voorzetwand, rechts van het glas en achter de verticale metalen strip (met de gaten onder- en bovenaan), gemonteerd. De aan de wijnvitrine onttrokken warmte wordt achter de voorzetwand afgevoerd. Door de gaten onderaan de verticale metalen strip wordt omgevingslucht aangezogen. Deze relatief koele lucht stroomt vervolgens langs de hete inwendige delen in het klimaatsysteem en neemt daarvan de warmte op. De opgewarmde lucht wordt door de bovenste gaten in de verticale metalen strip uitgestoten.

Wijnvitrine onder trap met glaswand en koeling EC10VIN.

Uitgangspositie

De driehoek onder de trap is ongeveer 2,8 m. breed, 2,5 m. hoog en 0,9 m. diep. Breng waar mogelijk isolatie aan en vergewis jezelf ervan dat er geen warmte van de vloerverwarming kan doordringen tot in je opslagruimte.

Wijnopslag onder trap met glaswand en koelsysteem EC10VIN.

Raamwerk voor valse wand

Plaats het raamwerk van de valse wand. Tussen de dwarsbalken komt de achterzijde van de koeling. De uitsparingen in de voorste verticale balken zijn noodzakelijk voor de warmteafvoer. Breng waar mogelijk isolatie aan in het raamwerk.

Wijnkelder onder trap met glaswand en airco EC10VIN.

Plaats valse wand

Bedek het raamwerk met een stevige plaat. Zorg voor een uitsparing voor de koeling. Let erop dat de aangebrachte isolatie de luchtstroom door het raamwerk niet belemmert. De warmte moet optimaal af worden gevoerd.

Wijnrek onder trap met glaswand en koeling EC10VIN.

Plaats strip met ventilatiegaten

Breng een afdekstrip aan voor het raamwerk. Zorg ervoor dat totale doorlaat van de gaten in de strip voldoet aan de voorschriften in de handleiding van de koeling. De warmte moet immers optimaal af worden gevoerd.

Wijnrek onder trap met glaswand en koelsysteem EC10VIN.

Plaats het klimaatsysteem

Monteer het koelsysteem in de wand. Zorg ervoor dat het vrijuit kan blazen aan de voorzijde, plaats er beslist geen wijnrekken voor. Kies bij voorkeur voor een systeem, zoals de EC10VIN, zonder noodzaak van een condenswaterleiding.

Wijnrek onder trap met glaswand en airco EC10VIN.

Plaats de glazen wand

Monteer de glaspui en zorg ervoor dat deze voorzien is van dubbelglas en dat alles, ook rondom de draaideuren, hermetisch afsluit. De werking van het koelsysteem mag niet worden beïnvloed van buitenaf..

Welke wijnrekken zijn handig voor onder een trap?

Vanwege de beperkte ruimte onder een trap kan je het beste kiezen voor (veelal dure) maatwerkwijnrekken of kleine modulaire systemen, zoals NOVO-bloc of Raxxy. Met deze rekken ben je in staat om de helling van de trap enigszins te volgen en zo de ruimte optimaal te benutten.

Meer informatie

De uitleg op deze pagina is bewust slechts in hoofdlijnen gegeven, om het principe nader toe te lichten. Uitvoerige informatie en advies op maat zullen we u graag verstrekken. Aarzel niet, we zijn je graag van dienst.


Laatst gewijzigd : 3-3-2024

Auteur : Bert van Viegen